söndag 30 maj 2010

Plats 17 - Linnés Råshult


Råshult ligger ungefär 5 mil söder om Växjö och inte alltför långt ifrån Älmhult. Det är här Carl von Linné föddes och det är också det tionde kulturreservatet i Sverige, enligt hemsidan.

Här finns flera trädgårdar, huset där Linné föddes och ett litet hembygdsmuseum. Man kan också hälsa på får och höns och vad man nu lyckas träffa på och det finns dessutom ett litet ekologiskt café.


Är man promenadsugen så finns ett par leder som går runt hela Linnébygden och är på 2,2 km respektive 3 km, men eftersom det var lite småkallt och blåsigt just idag valde vi att avstå från den promenaden. Där ute har man annars tydligen återskapat landskapet så som det såg ut när Linné levde där.

Plats 16 - Prästgården i Stenbrohult


"Vad är det där borta?", frågade min kompis när vi var nästan tillbaks vid bilen och skulle köra ifrån Stenbrohults kyrka. "Jag ska gå och titta.", meddelade hon innan jag hunnit svara och traskade iväg, så jag traskade efter och vips hade vi hamnat på en ny plats (nädå, jag tänjer inte alls på reglerna - det är mina regler ändå).

Till prästgården i Stenbrohult flyttade Carl von Linné och hans familj när han var 18 månader gammal och fadern blev kyrkoherde. Det var också där fadern Nils anlade en första trädgård som skulle väcka lille Carls intresse för växter och örter.


Själva prästgården är borta vid det här laget, men en öppning till källaren finns kvar.

Plats 15 - Stenbrohults kyrka


Sisådär 5 mil från Växjö ligger Stenbrohult och i Stenbrohult ligger en kyrka. Stenbrohults kyrka, kort och gott. Kyrkan byggdes på 1800-talet bredvid en gammal, medeltida kyrka som revs i samband med bygget, och ligger vackert alldeles intill sjön Möckeln.

Till en början ser det ut som mer eller mindre vilken stor vit stenkyrka som helst. Börjar man vandra runt på kyrkogården så visar det sig dock att den här kyrkan är lite speciell. Både Carl von Linnés far (Nils Linneaus) och bror (Samuel Linneaus) var kyrkoherdar här och ligger begravda intill kyrkan.

måndag 24 maj 2010

Plats 14 - Cafiket, Växjö

Var går gränsen för en ny plats? Om man besökt en plats för mycket mycket länge sedan, men den sedan dess både byggts om, bytt ägare och ändrats om.. räknas det som en ny plats då? Vi säger det va?


Cafiket är ett mysigt litet café i Strandbjörket, intill Växjösjön. En liten, rödmålad trästuga med gräs på taket och dörröppningar som är så låga att man får huka sig ganska rejält för att komma in där. Där hade jag bestämt träff med två före detta studiekamrater för en kopp kaffe och en våffla. Ett helt ok sätt att spendera ett par timmar en halvregnig måndagseftermiddag.



Ett litet rum med tjocka bjälkar i taket, vackert gammalt trägolv, en stor öppen spis och inredning som såg ut att komma från nån loppis nånstans. Det var mysigt helt enkelt. Sen kanske det är väl saftigt med 50 kronor för kaffe och en våffla. Särskilt när våfflan var aningens för flottig, syltklicken för snål och grädden bara var sprutflaskgrädde. Men nåt ska man ju ha att gnälla på.